Comunicat de presă

Președinta organizației femeilor din cadrul Bisericii vorbește în Parlamentul UE

Sora Camille N. Johnson a oferit perspectiva dânsei despre cum poate fi întărită libertatea religiei sau a credinței a femeilor.

Sora Camille N. Johnson, președinta generală a Societății de Alinare a Bisericii lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă, a vorbit în cadrul Parlamentului European în data de 4 martie 2024, la Bruxelles, adresându-se unei adunări a reprezentanților organizațiilor societății civile, bisericilor și susținătorilor pe probleme de libertate a religiei. Dânsa a vorbit despre subiectul „Întărirea libertății religiei sau a credinței a femeilor” și a împărtășit experiențe și cunoștințe personale despre modul în care femeile credincioase pot contribui la o societate mai dreaptă și mai incluzivă.

Evenimentul a fost găzduit de doamna Anja Haga, membră a Parlamentului European, în parteneriat cu Biroul Bisericii la UE și pentru Relații Internaționale de la Bruxelles. Prezentările au inclus perspective diferite privind libertatea religiei și a credinței și au inclus două discuții la masa rotundă în care au fost împărtășite povestiri personale. Evenimentul a coincis cu Ziua Internațională a Femeilor, care este sărbătorită în data de 8 martie în fiecare an pentru a recunoaște realizările și provocările femeilor din întreaga lume.

Sora Johnson și-a început intervenția declarând rolul unic pe care femeile îl au în societate, fiind conducătoare, învățătoare, vindecătoare și împăciuitoare înnăscute. Dacă libertatea religiei sau a credinței nu este protejată, acest rol nu este îndeplinit în totalitate.

„Oamenii de știință din domeniile sociale au arătat că, în măsura în care societățile și guvernele restricționează libertatea religiei, conflictele sociale cresc. Astfel de conflicte și violența care decurge îi rănesc mereu pe cei mai vulnerabili, inclusiv pe femei și copii. Destabilizează economii și gospodării. Duce la creșterea inegalității, inclusiv a inegalității de gen. Și le împiedică pe femei să-și folosească darurile înnăscute pentru a cultiva pace”, a spus dânsa.

Dânsa a menționat că, pentru ca femeile obișnuite să-și îndeplinească zilnic rolurile unice de împăciuitoare, ele trebuie să fie inspirate, încurajate, vindecate, întărite și învățate despre potențialul lor divin. Femeile „trebuie să poată trăi potrivit aspirațiilor și valorilor lor cele mai înalte și să se adune, să împărtășească și să se organizeze pentru a se susține reciproc. Desigur, aceasta este ceea ce oferă o libertate puternică a religiei și a credinței – asigurarea oferită femeilor, bărbaților și copiilor că pot trăi vieți morale conștiincioase cu sprijinul reciproc al semenilor credincioși, în timp ce oferă aceeași demnitate vecinilor lor”, a declarat dânsa.

Prima discuție la masa rotundă s-a concentrat asupra rezistenței femeilor din întreaga lume și a povestirilor lor de căutare a libertății religiei și credinței. Printre vorbitori s-au numărat Rachel Bayani, care a reprezentat comunitatea internațională Bahá’í, Helene Fisher, apărătoare a libertății religiei și libertății de gen și Anastasia Hartman, reprezentantă a Open Doors International.

A doua discuție la masa rotundă s-a concentrat asupra prezentării strategiilor și soluțiilor pentru promovarea drepturilor femeilor în contextul libertății religiei sau credinței. Carolyn Handschin, președinta comitetului ONG-urilor privind statutul femeilor de la Geneva, a oferit informații despre contribuția organizației societății civile din cadrul Națiunilor Unite. Susan Kerr, consultantă senioară în domeniul libertății religiei și a credinței de la Biroul pentru instituții democratice și drepturile omului din cadrul OSCE, a vorbit despre importanța componentei siguranță în exercitarea libertății religiei de către o persoană.

Francesco Di Lillo, director al Biroului Bisericii la UE și pentru Relații Internaționale din Bruxelles, care a moderat această discuție, speră ca „acest eveniment să stârnească mai mult dialog și colaborare între conducători religioși și politici, precum și în societatea civilă, pentru a promova și proteja libertatea religiei a femeilor din întreaga lume”.

La încheiere, gazda evenimentului, doamna Anja Haga, a spus: „Dacă dorim pace, trebuie să apărăm libertatea religiei. Și dumneavoastră trebuie să luptați pentru ca femeile să aibă libertatea religiei. Așa veți aduce pace în lume”.

Ziua s-a încheiat cu o cină a ambasadoarelor și conducătoarelor din organizațiile societății civile, continuând dialogul privind perspectivele libertății religiei și modul în care acest drept fundamental poate duce la societăți mai drepte.

Sora Johnson s-a întâlnit, de asemenea, cu membri ai Bisericii din Bruxelles, în cadrul unei adunări speciale de devoțiune pentru femei. Apoi, dânsa a participat la o adunare cu misionarii Bisericii care slujesc în Misiunea Belgia, Olanda. Acea adunare a avut loc în noua casă de întruniri din Breda, Olanda, a Bisericii.

Îndrumări cu privire la stilul de scris:Când faceţi referire la Biserica lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă, vă rugăm să folosiţi numele întreg al Bisericii în prima menţiune. Pentru mai multe informaţii despre utilizarea numelui Bisericii, consultaţi Îndrumări cu privire la stilul de scris.