Comunicat de presă

Slujind celor săraci și nevoiași în timpul pandemiei COVID-19

800.000 de persoane din întreaga Europă beneficiază de acțiunile umanitare ale sfinților din zilele din urmă.

În vremuri grele, ajutorul poate fi oferit individual unul altuia sau prin acțiunile reunite ale mai multor persoane. Fie că nevoia este mare, fie că este mică, membrii celor aproape 1.400 de congregații ale Bisericii lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă din întreaga Europă caută moduri de a-i ajuta pe alții: individual și colectiv.

„În calitate de creștini, noi Îl considerăm pe Isus Hristos exemplul suprem de slujire a altora”, a spus vârstnicul Gary B Sabin, președintele Zonei Europa a Bisericii. „Să ușurăm poverile celor săraci și nevoiași este ceea ce S-ar aștepta El ca noi să facem.”

Recent, îngrijorările legate de pandemia COVID-19 au pus presiune asupra persoanelor și comunităților. Congregațiile, în parteneriat cu organizațiile comunităților locale și, deseori, cu sprijinul organizației Caritatea Sfinților din Zilele din Urmă, au răspuns asigurând nevoile urgente privind hrana și materialele pentru protecție.

Următoarele rapoarte sunt exemple ale slujirii oferite prin intermediul a peste 180 de proiecte, de care au beneficiat 800.000 de oameni din 20 de țări europene în această perioadă fără precedent. 

Insula Santiago, Capul Verde

Impactul pandemiei a lăsat mulți locuitori ai insulei Santiago, Capul Verde, fără venit și fără lucrurile de bază de care aveau nevoie. Biserica a răspuns asigurând hrană și articole pentru igienă asociației Nos Saude, o asociație comunitară care a distribuit unui număr de 300 de familii bunurile atât de necesare. Proiectul a fost finanțat de Caritatea Sfinților din Zilele din Urmă și a ajutat peste 1700 de oameni datorită numărului mare de persoane care fac parte din fiecare familie.    

„Mulțumim organizației dumneavoastră pentru finanțarea acestui proiect pentru atenuarea impactului pandemiei COVID-19, prin care 300 de familii au beneficiat de coșuri cu alimente de bază și articole pentru igienă”, a spus președintele organizației Nos Saude, Raimundo Monteiro. 

Pe lângă asigurarea hranei pentru rezidenții locali, Biserica a mai oferit Delegației pentru sănătate Santa Catarina rezerve pentru trei luni de articole de igienă și pentru curățenie, pentru a preveni răspândirea virusului. Aceste articole au contribuit la siguranța și protecția a 90 de lucrători în domeniul sănătății de la o instituție medicală locală.  

Slovacia

Când guvernul slovac a cerut ca oamenii să poarte echipament personal de protecție (EPP) și măști pentru a încetini răspândirea virusului, Caritatea Sfinților din Zilele din Urmă și organizațiile comunităților locale s-au asociat pentru a asigura rezervele necesare. Acțiunea s-a concentrat asupra protecției lucrătorilor din domeniul sănătății, asistenților sociali și personalului din cadrul instituțiilor de îngrijire rezidențiale care nu au avut resurse pentru EPP. 

Au fost achiziționate mașini de cusut pentru a fi folosite la centrele comunitare, unde membrii personalului au confecționat măști din materiale donate local. Într-o perioadă foarte scurtă, au fost confecționate 2500 de măști și au fost distribuite spitalelor, centrelor de îngrijire și altor organizații din 13 comunități diferite.   
                              

De asemenea, viziere, măști, mănuși, termometre și soluții de curățare au fost asigurate pentru nouă centre de îngrijire. Un centru din Horňa, unde rezervele au fost epuizate, a scris: „Ajutorul dumneavoastră a venit ca un dar din cer. [Angajații] vă mulțumesc… și nu se feresc să plângă. Ei vă transmit [recunoștință] din toată inima [lor]”.

Maria Andričíková, conducătoarea unuia dintre centrele de îngrijire partenere, și-a exprimat, de asemenea, recunoștința și a spus: „Îi mulțumesc lui Dumnezeu că, în călătoria mea prin viață, mi-a permis să ajung să cunosc Biserica voastră prin misionarii voștri umanitari și, astfel, acest lucru a schimbat viața mea și a familiei mele”.

Roma, Italia

La fel ca în alte părți ale lumii, circumstanțele din Roma, în timpul pandemiei COVID-19, au lăsat mulți oameni fără loc de muncă și au făcut să le fie greu să-și asigure cele necesare vieții lor și familiei lor. Când restricțiile legate de izolare au fost reduse, tineri adulți din Țărușul (dioceza) Est, Roma, s-au adunat pentru a oferi ajutor.  

Ei au împachetat în siguranță 300 de cutii cu alimente pentru a fi livrate familiilor nevoiașe de către Departamentul pentru Securitate și Protecție Civilă al Municipalității din Roma. Articolele din aceste pachete au fost oferite prin finanțarea din partea organizației Caritatea Sfinților din Zilele din Urmă. 

„Scopul a fost să oferim ajutor concret familiilor aflate în dificultate. Făcând astfel, am dorit să implicăm tinerii din Biserică pentru a-i face să se simtă parte a acestui proiect”, a spus Andrea Rondinelli, președintele Țărușului Est, Roma. 

Anglia 

În vestul ținutului Yorkshire, Anglia, a apărut o solicitare din partea spitalelor locale, de saci pentru rufe murdare și alte materiale pentru protecție personală pentru a reduce răspândirea COVID-19. Lucrătorii din domeniul sănătății aveau nevoie de acești saci pentru a lua uniformele medicale contaminate acasă pentru a le spăla. Printre alte materiale solicitate au fost bentițe pentru cap pentru a prinde măștile și uniforme medicale.

Sfinții din zilele din urmă din congregațiile Horbury, Dewsbury și Meltham ale Țărușului (dioceza) Huddersfield și prietenii lor au răspuns donând materialul, nasturii și ața necesare pentru aceste articole. O afacere locală s-a oferit să fie punctul în care să se colecteze aceste articole. 

© 2020 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
 

Apoi, voluntarii au contribuit cu timpul și îndemânările lor pentru a coase articolele și a le distribui spitalelor și centrelor de îngrijire. În total, 237 de saci pentru rufe, 267 de bentițe pentru cap și opt seturi complete de uniforme medicale au fost confecționate pentru lucrătorii din domeniul sănătății.   „Deși a fost o perioadă grea la începutul izolării, am putut să răspundem unei nevoi”, a spus Karen Sutton, președinta Societății de Alinare (organizația pentru femei a Bisericii) din Dewsbury. „A fost foarte încurajator să muncim împreună cu alți voluntari, chiar dacă am făcut-o păstrând distanța. Aceasta a fost părticica pe care am putut s-o facem noi în acest timp, pe lângă faptul de a sta acasă și a-i proteja pe alții.”  

Portugalia

În efortul de a reduce impactul pierderii locurilor de muncă și al șomajului în timpul pandemiei COVID-19, congregația din Braga a Bisericii lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă a oferit aproximativ o tonă de produse alimentare organizației Discípulos de Emaús, o organizație locală de ajutor social.

Potrivit celor relatate de un conducător al organizației caritabile, donația va fi folosită pentru a hrăni 50 de familii nevoiașe timp de o lună. În decurs de o oră de la livrarea alimentelor, s-au primit șase telefoane cu cereri din partea unor familii care nu aveau mâncare, unele de peste două zile.  
                  

Donația a fost posibilă datorită sprijinului organizației Caritatea Sfinților din Zilele din Urmă și a fost livrată personal domnului Filipe Aguiar și altor reprezentanți ai organizației caritabile de către episcopul Ricardo Lima și Ricardo Matos, reprezentanți ai congregației Bisericii din Braga. 

Episcopul Lima planifică să continue această colaborare cu instituțiile locale care oferă asistență familiilor nevoiașe. Dânsul a spus: „Cred că trebuie să fim atenți și să-i ajutăm pe acești frați ai noștri, copii ai lui Dumnezeu, în aceste vremuri de criză”.

Despre Caritatea Sfinților din Zilele din Urmă

Caritatea Sfinților din Zilele din Urmă este brațul umanitar al Bisericii lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din urmă. Scopul lor este de a ușura suferința, a promova bizuirea pe forțele proprii și a oferi ocazii de slujire. Unică în structura sa de sprijin, Caritatea Sfinților din Zilele din Urmă are acces la resursele Bisericii lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă, care include finanțare și sprijinul voluntarilor locali. Peste un milion de zile de muncă sunt depuse în fiecare an de către voluntari în sprijinul inițiativelor pentru bunăstare.

În timpul pandemiei COVID-19, donații umanitare în valoare de peste 2.600.000 €, făcute de membrii Bisericii, au fost distribuite în Europa. Din aceste fonduri, 40% au constituit EPP (măști, mănuși, halate, gel sanitar, viziere); 25% au fost folosite pentru ajutor cu alimente; 22% pentru achiziționarea de echipament medical (ventilatoare, paturi ATI, scanere, clinici mobile, stații pentru anestezie, teste COVID) și 13% au asigurat necesități de bază (paturi, pături, pantofi, scutece, materiale pentru școală).

Organizația caritabilă sprijină proiecte de alinare și dezvoltare în 195 de țări și teritorii și oferă asistență fără să țină seama de rasă, afiliere religioasă sau naționalitate. Funcționând, în general, prin intermediul muncii voluntare, organizația caritabilă lucrează atât independent, cât și în cooperare cu alte organizații caritabile și cu guverne.

Îndrumări cu privire la stilul de scris:Când faceţi referire la Biserica lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă, vă rugăm să folosiţi numele întreg al Bisericii în prima menţiune. Pentru mai multe informaţii despre utilizarea numelui Bisericii, consultaţi Îndrumări cu privire la stilul de scris.