Comunicat de presă

O apreciată antreprenoare în domeniul social din Ungaria primește sprijin pentru a ajuta adulți cu dizabilități

Caritatea Sfinților din Zilele din Urmă donează zece lifturi noi pentru pacienții Fundației Șanse Egale.

Fundația Șanse Egale (FȘE) a fost înființată în anul 1989 în Budapesta, Ungaria, de către Erzebet Szekeres, o tânără mamă care se chinuia și era era hotărâtă să-i ofere o viață cu mai multă independență fiului ei cu abilități diferite, Tibor. FȘE a crescut de atunci, ajungând să aibă 13 centre răspândite în toată Ungaria. Aceste centre au ajutat peste 900 de persoane care au o dizabilitate sau mai multe, dintre care mulți sunt încercați atât fizic, cât și mintal, să ducă vieți mai productive și mai pline de satisfacție, prin ateliere de lucru, consiliere și participare la slujbe simple, plătite, pentru a câștiga bani. Biserica lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă, prin organizația sa umanitară Caritatea Sfinților din Zilele din Urmă (CSZU), sprijină FȘE prin achiziționarea de echipament nou, modern, care îi va ajuta pe cei cu probleme de mobilitate. „Da, pacienții noștri și cei care locuiesc la noi sunt persoane cu handicap. Dar eu cred că fiecare persoană poate sluji și poate iubi, dacă i se oferă șansa”, a spus Erzebet, fondatoarea FȘE.

Sarcina zilnică de avea grijă de aceste persoane cu handicap necesită, deseori, folosirea de lifturi manuale pentru pacienți pentru a ajuta la transportul acestora pentru a îndeplini diferite sarcini și nevoi, inclusiv acelea de a face baie, a avea acces la scaune cu rotile, a avea acces la platforme de lucru sau pentru activități de recreere simple. De asemenea, ușurează sarcina personalului care trebuie să opereze manual lifturile în fiecare zi. În luna aprilie a anului 2021, Caritatea Sfinților din Zilele din Urmă a achiziționat și a donat centrelor FȘE zece lifturi moderne, electrice pentru pacienți, care să înlocuiască lifturile manuale care aveau nevoie de reparații. CSZU oferise anterior lui Erzebet, în anul 2020, ajutor pentru achiziționarea de frigidere și mașini de spălat pentru dormitoarele celor care locuiesc în centrele ei, unde pacienții pot munci, dar, de asemenea, pot locui după cum este necesar. Erzebet are acum 600 de persoane care lucrează în centrele ei din Ungaria, dintre care 130 stau în dormitoare.

„Caritatea Sfinților din Zilele din Urmă avea deja o relație cu această femeie incredibilă și organizația ei, așa că am fost încântați să o ajutăm să se dezvolte și să se extindă, pe măsură ce s-a pregătit să slujească unui număr mai mare de pacienți”, a spus Mac Richards, misionar umanitar în cadrul CSZU.

„Nici nu vă puteți imagina îmbunătățirea pe care o aduc aceste lifturi moderne în îngrijirea nevoilor zilnice ale pacienților noștri!”, a exclamat Erzebet. „Acum sunt copleșiți de bucuria de a putea face lucruri pe care nu s-au gândit niciodată că le vor putea face. Așa cum spun întotdeauna, chiar și cei cu handicapul cel mai sever pot face ceva pentru a contribui.”

Pacienții de la FȘE au dizabilități care variază de la autism la sindromul Asperger, la microcefalie și așa mai departe, incluzând multe persoane care suferă de mai mult decât o singură problemă fizică sau mintală.

Centrele FȘE oferă o varietate de slujbe de bază plătite, incluzând cusut, confecționarea de mături, ceramică, asamblarea de jocuri, construirea de puzzle-uri și reciclarea de obiecte din metal, pentru a oferi doar câteva exemple.

Erzebet Szekeres și povestea ei sunt descrise într-o carte intitulată How to Change the World: Social Entrepreneurs and the Power of New Ideas (Cum să schimbi lumea: antreprenori în domeniul social și puterea noilor idei), de autorul David Bornstein.  Fiul ei, Tibor, are acum 42 de ani.  La nașterea lui, doctorii i-au spus că nu avea să trăiască peste vârsta de 4 ani.          

În rezumat, Erzebet a adăugat: „Persoanele cu probleme fizice și mintale doresc să contribuie și să fie mai independente. La centrele noastre din cadrul Fundației Șanse Egale, fiecare pacient este, în fiecare zi, responsabil de ceva”. 

Îndrumări cu privire la stilul de scris:Când faceţi referire la Biserica lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă, vă rugăm să folosiţi numele întreg al Bisericii în prima menţiune. Pentru mai multe informaţii despre utilizarea numelui Bisericii, consultaţi Îndrumări cu privire la stilul de scris.