Comunicat de presă

Mame care găsesc bucurie chiar și în vremuri de încercare

Reflecții în timpul pandemiei COVID-19

Peste noapte, viața s-a schimbat pentru familiile din întreaga Europă și din întreaga lume pe măsură ce toate țările, una după alta, au impus măsuri și restricții pentru a reduce răspândirea COVID-19. Școlile și bisericile s-au închis; accesul în parcuri și locuri de joacă a fost interzis; nunțile au fost anulate, comemorările au fost amânate; mulți angajați au fost rugați să lucreze de acasă și practicile de izolare au redus contactul cu membrii familiei extinse și prietenii.

În centrul căminelor, mamele și tații ajută fiecare membru al familiei să se dezvolte din punct de vedere personal, spiritual și intelectual. În această lună, când rolul de mamă este celebrat în multe țări, cinci mame din întreaga Europă împărtășesc cu sinceritate îngrijorările și gândurile pe care le au în timp ce își ajută familiile să se descurce în aceste vremuri nesigure.

Ele sunt:

Debra – Springhead, Oldham, Anglia

Mamă a patru copii, bunică a trei nepoți

 

Emily – Stuttgart, Germania

Mama unei fetițe de 14 luni

 

Juliana – Tirana, Albania

Mamă a doi copii cu vârsta de șapte și patru ani

 

Dominika – Iași, România

Mama unei fetițe de doi ani

Renate – Leimuiden, Olanda

Mamă a cinci copii, patru băieți și o fată

Îngrijorări și încercări

„Fiica noastră cea mai mare lucrează în prima linie la National Health Service (Serviciul Național Medical), așa că fiecare zi este puțin îngrijorătoare, mai ales că merge, în fiecare zi, acasă la familia ei”, a spus Debra. „Fiica mea mijlocie și soțul ei sunt liber-profesioniști… stau acasă, fac lecții acasă cu cei doi copii ai lor, dar nu câștigă nimic.” 

Ea a continuat spunând: „Deși viața este o încercare în acest moment, eu sunt liniștită. Am o mărturie puternică despre faptul că președintele Nelson [președintele Bisericii lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă] ne-a pregătit bine pentru o ocazie exact ca aceasta”.

Emily a spus: „Am fost solicitată până la limite care nu credeam că există. Deși să fiu mamă într-o perioadă atât de grea din punct de vedere emoțional este epuizant, faptul de a fi mamă mă face mai fericită decât am fost vreodată, deoarece [fiica mea] mă face să mă simt dorită și iubită. Datorită ei, mă străduiesc să fiu fericită, pentru că ea are nevoie să fiu”.

    

Juliana a spus: „… a fost greu să trecem prin aceste schimbări într-o perioadă atât de scurtă. Ceea ce mă face să merg mai departe este faptul că știu că această situație se va sfârși. Știu că Tatăl Ceresc cunoaște situația. Am simțit mâna Sa în viața noastră în timpul acestei perioade de încercare”.

 „Înainte de toate acestea, făceam cumpărături împreună, mergeam la locul de joacă sau în parc pentru a ne bucura de aer curat și pentru a o lăsa pe fiica mea să-și consume energia”, a spus Dominika. „Acum, aceste lucruri nu mai reprezintă o opțiune și, cum locuim într-un apartament și nu avem curtea noastră pentru a petrece timp acolo, plimbarea noastră de 30 de minute în jurul blocului este tot ce putem face.”  
     

Petrecând cel mai plăcut timp acasă

Cum dinamica vieții de acasă s-a schimbat, Juliana a spus: „… casa noastră a devenit un loc în care petrecem timp la muncă, la școală și împreună cu familia. Admit faptul că primele două săptămâni au fost haotice [încercând] să punem în practică rutina zilnică și în situații neobișnuite. Astfel, am hotărât că trebuia să ne creăm un program pentru a ne simți mai normal în această situație neobișnuită”.

Ea a spus: „Rutina noastră include exerciții fizice, teme, citit, artă și multă joacă. Trebuie să admit că poate fi plictisitor, astfel că, la [fiecare] câteva zile, încercăm să facem ceva diferit, cum ar fi un picnic pe balconul apartamentului nostru, să facem prăjituri, să ne împodobim apartamentul cu decorațiuni de Paște sau Ziua Pământului, sau să avem o seară de filme cu popcorn”.

Renate are trei copii adolescenți și doi copii mai mici. Ea a spus: „Am stat acasă șapte oameni câteva săptămâni, într-o casă nu chiar așa de mare… a fost o adevărată provocare să nu facem multă gălăgie, astfel încât soțul meu să poată participa la conferințele de la serviciu fără a-l distrage prea mult”. 

Potrivit celor relatate de Renate, a pune în practică o „oră de lectură” a devenit activitatea preferată a zilei pentru toată lumea. De asemenea, gătitul în doi a ajutat fiecare copil să-și dezvolte noi îndemânări și a avut drept rezultat „cine MINUNATE”. 

    

Debra a spus: „Viața s-a schimbat considerabil.  Am avut trei zile de naștere în luna aprilie în familie, cu ocazia cărora am cântat «Mulți ani trăiască!» prin Zoom și am dus bucăți de tort membrilor familiei, păstrând distanța sigură, bineînțeles! Petrecem timp împreună ca familie în fiecare vineri seara, când fiecare spune ce a mai făcut și jucăm un joc de cultură generală. Acesta a fost un mod minunat de a păstra legătura”.

   Lecții învățate

„Faptul de a petrece mult timp împreună cu membrii familiei acasă m-a ajutat să-i cunosc mai bine și să știu ceea ce le place și ceea ce nu le place. De asemenea, am învățat să anticipez problemele din viața mea”, a spus Juliana. „Chiar dacă nu pot schimba situația din jurul meu, îmi pot schimba atitudinea față de situație. Pot să anticipez problemele și să aleg să fiu fericită și să am o atitudine pozitivă.”

    

Dominika a spus: „Desigur, sunt multe lucruri pe care nu le putem face din cauza pandemiei, dar am învățat să aleg să mă concentrez asupra lucrurilor pe care le putem face și am ajuns să le facem din cauza pandemiei. Cred cu tărie că există un motiv pentru care se întâmplă aceasta și știu că Dumnezeu se află la cârmă”. 

„Am învățat că, chiar dacă Covid-19 este o nenorocire atât de mare pentru întreaga lume, ne-a ajutat să avem o bucățică de rai în căminul nostru”, a spus Renate. „Într-un fel, ne concentrăm mai bine asupra lucrurilor pe care dorim, cu adevărat, să le realizăm împreună cu familia noastră.”

Găsind bucurie

Când a împărtășit ceea ce îi place cel mai mult la faptul de a fi mamă, Emily a spus despre fiica ei: „Ea îmi oferă un scop în viață mai măreț decât mi-a oferit vreodată și îmi va oferi orice alt lucru! Faptul de a vedea entuziasmul ei pentru lucruri complet obișnuite (de exemplu, cerul, un trecător, un grăunte de praf pe pământ) mă face să văd minunile acestei lumi cu alți ochi și mă face să prețuiesc lucrurile mici din viață”.

„Cred că faptul de a vedea o ființă umană crescând și dezvoltându-se chiar sub ochii mei este lucrul care mă uimește cel mai mult”, a spus Dominika. „Am reușit să am un loc în rândul din față și sunt foarte recunoscătoare pentru asta. De asemenea, cel mai minunat lucru care mi s-a întâmplat în calitate de mamă este faptul că simt cea mai pură și cea mai profundă dragoste pentru copilul meu și că acea dragoste îmi este oferită înapoi.”

„Este întotdeauna dificil să explici sentimentele unei mame față de copiii ei, dar am auzit spunându-se că sunt cele mai apropiate de ceea ce simte Tatăl Ceresc pentru noi”, a spus Debra. „Prețuiesc foarte mult momentele duioase de care m-am bucurat cu fiecare dintre cei patru copii și trei nepoți ai mei pe parcursul vieții noastre împreună… și, cel mai mult, prețuiesc [modul în care] au grijă de alți oameni.” 

Ziua Mamei, 2020

„Ziua Mamei va fi, cu siguranță, diferită anul acesta; de obicei, o vizităm pe mama mea, dar, de data aceasta, ne vom întâlni online”, a spus Renate. „[Sunt] atât de recunoscătoare pentru că trăim într-un timp în care mijloacele tehnice ne permit să păstrăm legătura unul cu celălalt… și sunt atât de recunoscătoare pentru șoaptele Spiritului, care ne permit să simțim bucurie, o bucurie pură într-o lume agitată.”

Îndrumări cu privire la stilul de scris:Când faceţi referire la Biserica lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă, vă rugăm să folosiţi numele întreg al Bisericii în prima menţiune. Pentru mai multe informaţii despre utilizarea numelui Bisericii, consultaţi Îndrumări cu privire la stilul de scris.