Comunicat de presă

Conducătorii la nivel mondial ai sfinților din zilele din urmă susțin măsurile care îmbunătățesc vindecarea spirituală a celor oprimați din punct de vedere religios

Vârstnicul Jeffrey R. Holland și sora Sharon Eubank au fost gazde virtuale ale summitului de la Windsor

Sănătatea mentală și emoțională a milioane de oameni din taberele de refugiați și sprijinul de care aceștia au nevoie pentru a-și exprima credința religioasă au fost în centrul atenției la Conferința AMAR Windsor Dialogue 2021, care s-a desfășurat în perioada 21-23 iunie la istoricul Cumberland Lodge din Windsor, Anglia.

Vârstnicul Jeffrey R. Holland, un apostol al Bisericii lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă, și sora Sharon Eubank, președintă a organizației Caritatea Sfinților din Zilele din Urmă, s-au alăturat evenimentului mondial prin Zoom. Conferința a fost găzduită de baroneasa Emma Nicholson, președinta Fundației AMAR, și a fost condusă de reverendul dr. Alastair Redfern, de religie anglicană. Summitul a reunit conducători religioși, cadre universitare și reprezentanți ai guvernelor, având ca temă impactul persecuției religioase la nivel mondial.

Vârstnicul Holland a subliniat faptul că „nu putem doar să aruncăm cu bani” în criza umanitară prin care 90 de milioane de refugiați au fost alungați din căminele lor. „Trebuie să ne asigurăm că există ceva mult mai puternic și mai intangibil decât atât. Și aceasta este chiar credința religioasă care le oferă identitatea pe care o au.

Să ne asigurăm că le oferim această ocazie de a-și continua speranța, exprimarea și dragostea față de Dumnezeu sau relația lor cu Dumnezeu în orice mod cred ei.”

Vârstnicul Holland a subliniat rolul esențial al muzicii în preaslăvirea religioasă și în creșterea sentimentului individual de stimă de sine în rândul refugiaților și al persoanelor strămutate intern. „Trebuie să le oferim oamenilor legăturile care îi unesc și care îi fac să fie ceea ce sunt, iar muzica va fi una dintre ele, și muzica a fost una dintre ele pentru noi. Ei sunt uniți între ei prin această legătură incredibilă.”

Conferința de la Windsor a pus un accent deosebit pe situația dificilă a minorității religioase asuprite yazidi, din nordul Irakului. Baroneasa Nicholson a descris modul în care grupările teroriste au vizat exprimarea culturală: „Muzica se află în centrul credinței fiecăruia, iar yazidiții nu au putut să cânte muzică în tabere, ISIS împușca preoții”.

Profesorul Michael Bochmann, profesor de vioară și muzică de cameră în cadrul Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance, a povestit cum AMAR și partenerii săi au sprijinit nevoile culturale și muzicale ale yazidiților, inclusiv înregistrarea și promovarea muzicii și a grupurilor corale yazidi. Dânsul și-a exprimat recunoștința față de Caritatea Sfinților din Zilele din Urmă pentru sprijinul acordat fundației AMAR și a spus că faptul de a lucra alături de sora Sharon Eubank și baroneasa Nicholson a fost „un moment foarte important din viața mea. Le-am adus bucurie yazidiților care trăiesc în tabere, am creat un cor și am păstrat muzica religioasă a poporului yazidi”.

Având în vedere că refugiații rămân, în medie, timp de 11 ani în tabere, îngrijirea sănătății mentale și emoționale a persoanelor strămutate este esențială. Sora Sharon Eubank a spus: „Mulți, foarte mulți dintre ei și-au văzut familiile ucise în fața ochilor, sau au trecut prin violențe sexuale îngrozitoare sau multe alte lucruri foarte, foarte dificile. Iar acea traumă este ca o bombă cu ceas, se află în sufletul lor și așteaptă să explodeze. Trebuie să fie lăsată să iasă cu blândețe într-un mediu sigur și să fie operată cu mare îndemânare, altfel persoana este pentru totdeauna oprită în această intersecție”.

Citând din cercetările efectuate în taberele din Iordania de către Center for Mind Body Medicine, sora Eubank a spus că 32% dintre adulții sirieni refugiați declară că se simt atât de deznădăjduiți, încât nu mai vor să continue să trăiască. „Problema este atât de mare și de acută, încât nimeni nu o poate rezolva”, a spus dânsa. „Va fi nevoie de o coaliție în care toți să joace roluri diferite.” Caritatea Sfinților din Zilele din urmă a învățat lecții valoroase alături de partenerii săi, din experiențele din alte părți ale lumii, unde nevoile sunt, de asemenea, acute. Sora Eubank a oferit „trei sugestii esențiale” în urma acestor experiențe. „Unu, recunoașterea faptului că vindecarea spirituală este un medicament puternic și vital pentru a oferi ajutor. În al doilea rând, oferirea de îngrijire emoțională și spirituală de bază, inclusiv exemplele altor persoane care s-au recuperat și cum au găsit alinare. În al treilea rând, conectarea punctelor de îngrijire emoțională și spirituală pentru un plan complet și coerent”.

Boyce Fitzgerald, care supervizează acțiunile umanitare ale sfinților din zilele din urmă în Zona Orientul Mijlociu/Africa de Nord, a vorbit despre răspunsul practic la nevoile individuale și despre colaborarea cu partenerii locali. Se pune din ce în ce mai mult accent pe sprijinirea familiilor pentru a-și menține mijloacele de subzistență prin educație și bizuire pe forțele proprii.

Printre ceilalți participanți la conferință s-au numărat: vârstnicul Gary B. Sabin, președintele Zonei Europa a Bisericii lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă; profesorul W. Cole Durham, președintele Forumului Interconfesional G20; profesorul Brett G. Scharffs, directorul Centrului Internațional pentru Studii de Drept și Religie, Universitatea Brigham Young; și Dr. David M. Kirkham, membru senior al UBY Law School.

Într-un moment în care persecuția religioasă determină migrația forțată a milioane de oameni, vârstnicul Sabin a făcut referire la experiența sfinților din zilele din urmă de la început în ceea ce privește opresiunea religioasă și a subliniat principiul libertății religioase. „Este responsabilitatea tuturor oamenilor credincioși și conștienți să înțeleagă și să promoveze această libertate umană fundamentală pentru ei înșiși și pentru toți vecinii noștri”, a spus dânsul. „Pentru noi, lecția istoriei noastre este încă vie; este clar că libertatea religioasă nu trebuie pusă la îndoială.”

Îndrumări cu privire la stilul de scris:Când faceţi referire la Biserica lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă, vă rugăm să folosiţi numele întreg al Bisericii în prima menţiune. Pentru mai multe informaţii despre utilizarea numelui Bisericii, consultaţi Îndrumări cu privire la stilul de scris.